Jeden svět 2024

Jeden svět 2024
11. 04. 2024

Žáci 6. RVJ a 8.RVJ se 3.4. zúčastnili projekce filmů v rámci Mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět 2024. 

Výběr filmů v této festivalové sekci byl zaměřen na školní diváky. Filmy o dětech a jejich životě, problémech a životních výzvách zavedly diváky do různých koutů naší planety a umožnili nám přemýšlet a ve škole i dále rozvíjet úvahy i řešení, jak se k současnému světu postavit.

Šesťáky nejvíce oslovil film Můj neslyšící brácha (USA, 2022) a fotbalový příběh Dokážu to! (Dánsko, Norsko 2023), který byl více než o fotbale o  cestě za vysněným vzděláním.

Osmáci se asi nejlépe napojili na podobně staré děti, které žijí v Antverpách a byly protagonisty ve filmu Skejtuj! (Belgie, 2023). Smutný příběh s nadějí nalezenou ve sportu nás zavedl za Nasťou ze současné Ukrajiny: Daleko od rodiny (Dánsko, Norsko, 2023).

Dívka s mosaznými kroužky (Myanmar, 2023) navodila téma různorodých etnik a podob vzdálených kultur, mluvili jsme o jedinečnosti, originalitě a místě různých národů v současném superrychlém světě. 

Festival nám umožnil mnoho aktivit: zúčastnit se filmového festivalu, dozvědět se, co je to sociální reklama, také projet si na mapě svět a podívat se, odkud "hrdinové" dokumentů jsou, hlavně potom myslet a formulovat názor na tak složitá témata. :-) (gell)