Kosmické jaro

Kosmické jaro
18. 01. 2019
Žáci si ve Valdštejnské jízdárně prohlédli výstavu František Kupka 1851 - 1957, zúčastnili se lektorského programu Na cestě k abstrakci.

Kosmické jaro

   Prvním letošním uměleckým zážitkem byla pro dvacet zájemců z řad osmých a devátých tříd návštěva mimořádné „výstavy roku“. Expozice František Kupka 1851 - 1957, která se v těchto dnech pomalu loučí s prostorem Valdštejnské jízdárny, nabídla žákům, kteří se na 3. ZŠ specializují na výtvarnou výchovu, také zajímavý lektorský program příznačně nazvaný Na cestě k abstrakci. Výstavou, která svým uspořádáním připomíná labyrint, se mladí výtvarníci proplétali s paní lektorkou B. Šupovou a také Mgr. Julií Kolocovou.

  Po desítce nápaditých zastavení u autoportrétů, rozměrných olejů, drobných kvašů i grafických listů se děti s paní lektorkou přesouvají do patra výstavní síně. Přehlédneme odtud téměř celou šíři výstavy, od počátku umělcovy tvorby až k dílům 40. a 50. let.

  Svěžím a metodicky výborně  pojatým zážitkem byla praktická část lektorského programu. Děti dostaly k dispozici reprodukce mnoha abstraktních Kupkových děl, žáci si na přiloženou průhlednou fólii obkreslovali fixem detaily, které je zaujaly. Lahůdkou potom byla výtvarná hra v „temné komoře“. Kresby si děti pomocí projektoru a prosvětlovacího panelu jedinečným způsobem kombinovaly, instalace na obdélníkové ploše či v kruhové záři promítačky se stále měnila a lákala k dokumentaci. Účastníci si tak prošli jednu z vrstev umělcovy tvorby – vytvořit jedinečný svět, originálně oživili stopu Kupkovy tvorby, „Slunce“ promítané na plátno se měnilo představami a prchavými světy.

Z reflexí žáků po výstavě:

Můžeš jmenovat dílo, které Tě nejvíce oslovilo?
 
Čáry, plochy, hloubka. Malby mi připomínaly motýlí křídla. Hanka
Stála jsem před dílem, které mě zaujalo. Jmenovalo se Vanoucí modře. Líbily se mi uklidňující barvy. Natálie
Zdržela jsem se před Tvarem oranžové, protože dílo bylo velmi uklidňující. Tereza
Líbil se mi obraz Okolo bodu, měl hezké barvy a působil na mě, jako by se stáčel dál ode mne. Izabela
Pro mne jednoznačně Kosmické jaro. Každý si mohl v tomto obrazu najít něco, co ho zajímá. Podle povahy, nálady. Když jsme měli na konci ještě čas na prohlídku, dvakrát jsem se k obrazu vrátila a obdivovala ho. Katka