Adventní Drážďany a pohádkový Moritzburg

Adventní Drážďany a pohádkový Moritzburg
15. 12. 2017

Vánoční Drážďany a pohádkový Moritzburg

 

Stejně jako v loňském roce se naši němčináři opět vydali před vánočními svátky na výlet do Německa. Naším cílem se opět staly Drážďany, které už někteří žáci velmi dobře znají. Protože jsme ale chtěli také poznat něco nového, spojili jsme náš „Wandertag“ s návštěvou pohádkového Moritzburgu.

Prvního prosince jsme v brzkých ranních hodinách vyjeli směrem Německo. První zastávkou byl zámek Moritzburg, kde se natáčela jedna z našich nejoblíbenějších vánočních pohádek „Tři oříšky pro Popelku“. Zde jsme se prošli v zámeckém parku, kde jsme měli splnit tři úkoly – najít Popelčin střevíček, objevit stáj Popelčina koně Juráška a nahlédnout oknem na zámecký ples. Poté, co jsme všechny úkoly splnili, na nás čekala kouzelná výstava, která nás zavedla přímo do pohádky. Zde jsme se dozvěděli spoustu nových informací a podrobností. Věděli jste, že se Popelka měla původně natáčet v létě? Že nejdříve měla být Popelka blondýnka? A že Juráškové byli tři?

Výstava se nám všem moc líbila hlavně proto, že byla interaktivní. Mohli jsme si sami např. vyzkoušet pohádkové kostýmy, a tak se před pohádkovými kulisami ocitnout přímo v samotné pohádce, ve dřevěném kole jsme si pro štěstí vytočili Popelčin oříšek a na závěr napsali na nástěnku vánoční vzkaz. Dětem se výstava moc líbila, protože nás naladila do té správné vánoční nálady.

Plni vánoční atmosféry jsme odjížděli do Drážďan, kde jsme se prošli historickým centrem města. Tuto „Florencii na Labi“, jak Drážďany nazval německý spisovatel J. G. Herder ročně navštíví okolo 10 milionů turistů. Nejprve jsme se vydali po Brühlsche Terasse, která je pro svůj nádherný výhled nazývána „Balkonem Evropy“. Pak jsme pokračovali do historického centra města, kde již čekaly ty nejkrásnější a nejznámější památky – barokní skvost Zwinger s jeho zvonkohrou, monumentální kostel Frauenkirche, který je symbolem zničení a znovuobnovení Drážďan, sídlo saských kurfiřtů a králů Residenzschloss, kde se dnes nacházejí státní umělecké sbírky, známá saská státní opera Semperoper, kostel Kreuzkirche, … Prohlídka nás zavedla až na náměstí Altmarkt, kde se každý rok koná nejstarší vánoční trh v Německu Striezelmarkt. Má svou tradici již od roku 1434. Své jméno dostal od originální drážďanské štoly Dresdner Christstollen, která patří neodmyslitelně k symbolu německých Vánoc. Zde jsme se prohlédli vyzdobené stánky s vánočním zbožím, kde si někteří na posilněnou koupili klobásu.

Na závěr výletu pak přišlo to, na co se někteří nejvíce těšili, nakupování dárků pro sebe a své blízké v nákupní ulici Prager Straße. Domů tak mnozí odjižděli nejen plni hezkých zážitků, ale také ověšeni nákupními taškami z Primarku.                     

                                     Mgr. Petra Čechová, Mgr. Tomáš Pavlíček

 

A co říkají samotní žáci?

„Bylo to tam super, moc se mi vše líbilo – zámek, atmosféra a lidi J (J. Michal)

„V Drážďanech se mi moc líbily památky a vánoční trhy. Byla tam příjemná vánoční atmosféra a hodně jsem si to tam užil.“ (J. Vydra)

 

„Chutnal mi „Wurst“ a nakoupil jsem skvělé dárky“ (Š. Procházka)

 

„Líbil se mi zámek Moritzburg, kde byla výstava Popelky, kde jsme si mohli zkusit i dobové kostýmy“ (J. Benedikt)

 

„Byla jsem v Drážďanech i loni a ani letos jsem nebyla zklamaná. Kdybych mohla, jela bych znovu.“ (Š. Ortcikrová)

 

„V Německu se mi moc líbilo, vánoční trhy ve mně nabudily vánoční náladu. Výstava v Moritzburgu byla úžasná! Dozvěděli jsme se zase něco víc, jak o filmu „Tři oříšky pro Popelku“, tak o dějinách a významných míst a budov v Drážďanech. Moc jsem si to užila.“  (K. Čechová)

 

„Výlet do Drážďan a do Moritzburgu se mi hodně líbil. Ke každé památce jsme se něco dozvěděli, měli jsme i pracovní listy. Bylo super, že jsme si mohli i nakoupit v obchoďáku.“ (A. Kolář)